KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Zugore Tajar
Country: Czech Republic
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 12 August 2007
Pages: 53
PDF File Size: 12.24 Mb
ePub File Size: 19.81 Mb
ISBN: 337-7-90441-776-4
Downloads: 45614
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dizil

Sengat itu dan pundi bisanya juga dibentuk khas agar mudah mencabut diri dari badan selepas menyengat autotomiapalagi anggota sengat itu mempunyai perototan dan ganglion tersendiri yang membolehkannya untuk terus menyalurkan bisa selepas mady.

Meliponikultur

Pada masa ini meliponikultur banyak terdapat di negara-negara Amerika Tengah dan Selatan, terutamanya Mexico sebagai peninggalan masu Mayadan di Timur Laut Brazil. Dalam projek lain Wikimedia Commons. Apis koschevnikovi Apis mellifera Apis nigrocincta Apis nuluensis. Pembezaan jantina dikawal oleh suatu partenogenesis yang terubah suai.

Pemelihara kelulut menternak kelulut bagi menuai madu dan produk kolnoi yang lain termasuklah propolisdebungadan lilin lebah. Ratu mempunyai hormon yang dapat mengawal keseluruhan aktiviti koloni lebah. Apis LinnaeusSpesies Subgenus Micrapis: Ada juga yang mengumpan dengan haif kotak kayu. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Sepertimana beberapa jenis lebah eusosial yang lain, sesebuah koloni lazimnya terdiri daripada seekor ratu lebah iaitu lebah betina yang subur; beberapa ribu lebah jantan elbah subur; [13] dan ribuan lagi lebah pekerja betina yang mandul.

  FLUKE DTX 1800 PDF

Mereka banyak menternak spesis Melipona beecheiiM. Lebah Megapis amat garang dan mampu menyengat seorang manusia sampai mati jika diganggu. Bagi sesetengah spesies lebah madu liar, amaran ini berbentuk ‘gelombang’ yang meriakkan lebah-lebah yang berkumpul di seluruh indung apabila ancaman dikesan, yang mana moloni itu melengkungkan badan sambil mengibas-ngibas sayapnya.

Ratu yang baik ialah yang dapat mengeluarkan koloin yang banyak dalam jangka waktu panjang. Dari segi filogeniinilah spesies lebah madu yang paling sukar difahami dengan jitu. Halaman dengan petikan menggunakan parameter yang tidak dinamakan Apis genus Lebah Serangga Apikultur.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Bagaimana Cara Lebah Menghasilkan Madu ?

Terdapat hanya seekor sahaja ratu di dalam satu-satu koloni. Biasanya, lebah jantan hanya mewarisi separuh jumlah kromosom berbanding kolpni betina, iaitu lazimnya 16 kromosom haploid berbanding 32 kromosom diploid.

Semua spesies lebah madu berbeza dengan semua spesies lebah yang lain dan semua Hymenoptera yang lain kerana memiliki duri kecil pada sengatnyatetapi duri ini hanya terdapat pada lebah pekerja. Di kalangan semua spesies lebah, hanya Apis mellifera yang dimanfaatkan secara meluas untuk tujuan pendebungaan tumbuhan secara komersil. Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies. Masyarakat India menerusi Atharva Veda [18] dan Yunani purba mengaitkan bibir yang disaduri madu dengan anugerah kepetahan dan juga sifat terus mata.

  LA REINA VICTORIA LYTTON STRACHEY PDF

Kelakuan, warna dan anatomi adalah agak berbeza antara subspesies ataupun strain. Dalam sarang itu, debunga dijadikan sumber protein yang perlu untuk anak-anak lebah.

Propolis digunakan macu manusia sebagai suplemen kesihatan dan juga bahan kosmetik. Sekarang ini, terdapat hanya tujuh spesies lebah madu dikenalpasti dengan jumlah 44 subspesies, [1] walaupun sejarahnya, kira-kira daripada enam hingga sebelas spesies telah dikenal pasti. Komuniti lebah madu sering digunakan oleh para ahli teori sepanjang sejarah sebagai model masyarakat manusia:.

Dicapai pada 2 April The University Press of Kentucky. Bagaimanapun, lebah diafrikakan jarang terdapat di kawasan utara Amerika Utara kerana ia tidak begitu tahan dengan musim sejuk. Tugas utamanya ialah mengeluarkan telur. Ruang nama Rencana Perbincangan. Lebah madu selaku lambang keabadian dan kebangkitan semula dijadikan jata diraja Merovingiandan dibangkitkan semula oleh Napoleon.

Pemeriksaan koloni di lapangan bertumpu kepada:. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.